Tıpkı aileden 4 kişi Almanya’dan gelip Samsun’da mide ameliyatı oldu

erkan_623

New member
Çok kiloları niçiniyle sıhhat meseleleri yaşamaya başlayan Şeyma Burcu Kayacık, hem hoş bir dış görünüşe kavuşmak tıpkı vakitte sıhhatini geri kazanmak için gastrik bypass ameliyatı olmaya karar verdi. Almanya’da daha önce kilolu olan bir tanıdığını goren ve nasıl zayıfladığını soran Kayacık, Medicana International Samsun Hastanesi’nde tedavi gördüğünü söyleyen tanıdığından operasyonu gerçekleştiren Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kerim Güzel’in ayrıntılarını alarak Samsun’da gelerek ameliyat olmaya karar verdi. 177 kiloya kadar çıkan Şeyma Burcu Kayacık, ailesinin isteği olmamasına karşın Samsun’da gastrik bypass ameliyatı oldu. Ameliyatın akabinde sıhhatine kavuşan ve 177 kilodan 59 kiloya düşen Kayacık’ı bakılırsan obezite hastası ablası, annesi ve erkek kardeşi de Almanya’dan Samsun’a gelerek gastrik bypass ameliyatı oldu.

177 KİLODAN 59 KİLOYA DÜŞTÜ

Ameliyat daha sonrası 118 kilo veren Şeyma Burcu Kayacık, “2 sene evvel 177 kilo tartıya ulaşmıştım. Almanya’da hemşireyim. İşte çalışırken nefes alma üzere sıhhat sorunları yaşamaya başladım. Tanıdıklarım Samsun’da tedavi olabileceğimi söylemiş oldu. 2 sene evvel ameliyat oldum ve 177 kilodan 59 kiloya kadar düştüm. Çok memnunum ve huzurluyum. Ameliyat olmaya karar verdiğimde ailem fazlaca karşı çıktı. Televizyonda gördüğü haberlerden dolayı ameliyat olmama olumsuz bakıyorlardı. Annemle birlikte Samsun’a gelip ameliyat oldum. Benim kilo verdiğimi görür görmez ablam da buraya gelip ameliyat oldu. O da ameliyatın akabinde 60 kilo verdi. İkimizin kilo verdiğini görür görmez annem ve abim de ameliyat olmaya geldi ve ameliyat oldu. Yani ailemden ben, ablam, annem ve erkek kardeşim Doç. Dr. Kerim Hoş tarafınca tedavi edildik. Bu ameliyatı olmak isteyenlere tavsiyem, hiç bir şeyden korkmasınlar. Ameliyat sanıldığı kadar çok kolay” dedi.

ANNE DE KIZLARINDAN GÖRÜP KARAR VERDİ

Kızlarından görüp ameliyat olmaya karar veren Naziker Kayacık, “10 yıldır diyabet hastasıyım. Kızım fazla kilolarından dolayı metabolik cerrahi operasyonu geçirmek istiyordu. Duyduğum makûs haberlerden dolayı ameliyat bulunmasına sıcak bakmıyordum. daha sonrasında kızım Şeyma Samsun’da ameliyat oldu. Şeyma zayıflamaya başlayınca öbür kızım Fatma da zayıflamak için ameliyat olmak istedi. Dr. Kerim Hoş öbür kızımı da ameliyat etti. Öbür kızım da kilo verdi. Şeker hastası kilolu bir komşum vardı. Onun zayıfladığını gördüm. Samsun’da ameliyat olduğunu söylemiş oldu. Oğlum Resul ile bir arada Samsun’a gelerek bizler de gastrik bypass ameliyatı olmaya karar verdik. Ameliyat öncesi şekerim 500’e kadar çıkıyordu. Ameliyat daha sonrası şekerim 100’lere kadar düştü. Yapılan operasyonlardan epey mutluyuz. Tüm hastane burada bizlerle epey ilgilendiler” diye konuştu.

‘ABLALARIM ZAYIFLADI BENDE ZAYIFLAMAK İSTİYORUM’

Ablalarının zayıfladığını bakılırsan ve kendisi de annesi ile bir arada zayıflamak için Samsun’a ameliyat olmaya gelen 150 kilo tartısındaki Resul Kayacık (22), “2 ablam Samsun’da mide baypass ameliyatı oldu. Ben de kaç yıldır bu ameliyatı istiyordum fakat bir yandan da korkuyordum. Ben de ablalarım üzere Samsun’da ameliyat oldum. Ameliyattan birkaç gün daha sonra hiç ağrım kalmadı. Şu anda 150 kilo ağırlığındayım. 2 ablam ve annem de benimle birebir ameliyatı oldular. Benim gayem ameliyat daha sonrasında 80 kiloya kadar düşmek. Bendilk evvel ameliyat olan ablalarımdan biri 118, biri de 60 kilo verdi. Ameliyat öncesi güç nefes alıyordum. Ameliyatın akabinde nefes almam ve öteki sıhhat sıkıntılarımda bariz bir güzelleşme yaşandı” halinde konuştu.

BİREBİR AİLEDEN 3 KİŞİ DAHA BU AMELİYATI OLDU

Cerrahide itimat hissinin temel alındığını tabir eden Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kerim Hoş, “Kayacık ailesinde birinci ameliyata Şeyma ile başladık. Şeyma’nın çok kiloları vardı. ondan sonrasındadan birebir aileden 3 kişiyi daha ameliyat etme fırsatımız oldu. Obezite bir halk sıhhati sorunu. Hareketsizlik, yeme alışkanlıklarındaki değişiklik ve yeme bölümünün değişimi niçiniyle obezite aldı başını gidiyor. Obezite beraberinde metabolik sendrom, hiper tansiyon, diyabet ve kanser demek. O yüzden kesinlikle tedavi edilmesi gerekiyor. birinci vakit içinderda Şeyma’nın tedavisi ile işe başladık. Şeyma Kayacık tedavi için bize geldiğinde 177 kiloydu. Şeyma ameliyatın akabinde 59 kiloya kadar düştü. Onun zayıfladığını goren anne ve 2 kardeşi de bize gelerek ameliyat oldular. Biz aileye gastrik bypass ameliyatı yaptık. Şeyma ve Fatma’nın başarılı ameliyat ve kilo vermelerinin akabinde anne Naziker ve erkek kardeşleri Resul Kayacık’ı da mide bypass ameliyatı yaptık” tabirlerini kullandı.

AMELİYATIN KORKULACAK BİR YANI YOK

Gastrik bypass ameliyatının korkulacak bir yanının olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Kerim Hoş, şunları söylemiş oldu: “Ailede anne ya da babada obezite var ise çocuklarda obezite olma talihini 2 katına çıkartıyor. Yeme alışkanlığı ailede çocukken kazanılıyor. Ailede birinde obezite var ise başkalarında de obezite olma ihtimali çok yüksek. Her ameliyatta sonuç olarak risk vardır. Beşerler ameliyat kelamını duyar duymaz çekiniyorlar. Etrafında ameliyat olmuş ve sorun yaşamayan bireyleri gördüklerinde daha kolay biçimde ameliyat oluyorlar. O yüzden empati yapmak lazım. Birçok insan da tıpkı davranışı sergileyebilir. Obezitede birinci seçeneğin cerrahi operasyon olmadığını hayli âlâ bilmek gerekiyor. Biz Kayacık ailesinde mevcut tedavilerde diyet ve idman programına uysak da kilo veremedik. Sıhhat sorunları oluşmaya başlayınca da cerrahi süreç yaptık. Cerrahi süreç bizi obezite ve obezitenin yol açacağı öteki hastalıklardan korudu. O yüzden cerrahiden epey fazla korkmasınlar. Bu ameliyatlarda merkezin, takımın ve cerrahın tecrübesi epey değerlidir. Bu ameliyatlarda düşünce çıkma oranı binde 3 ile yüzde 1 içinde değişen küçük bir riske sahip. Kâfi ki tecrübeli merkezler ve komplike merkezlerde bu ameliyatlar olunsun.” Şeyma Kayacık’ın 118 kilo verdiğini bakılırsan ablası Fatma Kayacık’ta 129 kiloyken olduğu ameliyatın akabinde 64 kilo birden vererek, 65 kiloya kadar düştü. Resul Kayacık, 150 kilodan 80 kiloya kadar düşmeyi hedeflerken, anne Naziker Kayacık da 99 kilodan 65 kiloya düşmeyi hedefliyor.

KAYNAK: İHA