Kula, Köy Enstitüleri’nden yetişen birinci ve tek olimpiyat şampiyonunu 51 yıl daha sonra hatırladı

semaver

Active member
Kula, Köy Enstitüleri’nden yetişen birinci ve tek olimpiyat şampiyonunu 51 yıl daha sonra hatırladı Ahmet Bilek, Türkiye’de köy okullarına öğretmen yetiştirmek ve yörenin kalkınmasına öncülük etmek için kurulan, 1938 yılının Ulusal Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafınca şahsen yönetilen Köy Enstitüleri’nden yetişen birinci ve tek olimpiyat şampiyonu.

Bilek, artık vefatından 51 yıl daha sonra, Manisa’nın Kula ilçesinde, Menye köylüleri tarafınca bir daha anılacak.

KOMŞULARININ BİLE HABERİ YOKTU

Bilek’in 51 yıl evvel Köy Enstitüsü mezunu bir şampiyon olduğundan; Kulalıların, doğduğu konutunda oturan köylülerin, komşularının bile haberi yoktu.

Manisa’daki birtakım örgütlerin ve öğretmenlerin harekete geçmesi üzerine, evvel Bilek’in doğduğu konuta bir plaket çakıldı, akabinde da 5 Ekim’de, vefatından 51 yıl daha sonra bir anma aktifliği düzenlemesi sonucu alındı.

‘SESSİZ ŞAMPİYON’ İLE TANIDILAR

Bir şampiyonun köyünde yaşadıklarını bilmeyen bölge halkı, Bilek’in varlığından 51 yıl daha sonra ve muharrir Kemal Ateş’in ‘Sessiz Şampiyon’ kitabı ile haberdar oldu.

Sessiz Şampiyon isimli kitabında Bilek’in hayatını anlatan Ateş, “Sessiz Şampiyon’u yazarken onun hayatını araştırmak için Kula’ya, akabinde köyü Menye’ye de gittim. Kulalılar bilmiyorlardı şampiyonlarını, köylüleri bilmiyordu, daha da berbatı doğduğu meskeninde oturan köylüler, komşuları bile bilmiyordu. Artık sevinerek haber aldım, benim romanımı okuduktan daha sonra Manisa’daki kimi örgütler, hassas öğretmenler harekete geçmişler, evvel doğduğu meskene bir plaket çakmışlar, akabinde da 5 Ekim’de, vefatından 51 yıl daha sonra bir anma aktifliği düzenleyecekler. Şimdiden davet ettiler beni. 51 yıl daha sonra unutulmuş bir şampiyona gösterilen vefada küçük de olsa bir hissem oldu sanırım, bundan büyük bir memnunluk duydum” diye konuştu.