İstanbul’da Adıyaman Rüzgarı

erkan_623

New member
Anadolu’da bir arada yaşama külçeşidinin en hoş meselai sergileyen kadim medeniyetler kenti, huzur ve müsamaha kenti Adıyaman’ı tanıtmak maksadıyla organize edilen aktiflik coşku dolu bir merasime sahne oldu. Adıyaman Tanıtım Günleri açılış merasimine, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, TBMM Ulusal Savunma Kurulu Lideri ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Adıyaman Milletvekilleri Muhammed Fatih Toprak, Abdurrahman Tutdere, Adıyaman Belediye Lideri Süleyman Kılınç, Esenler Belediye Lideri Tevfik Göksu, Sultangazi Belediye Lideri Abdurrahman Dursun, Bağcılar Belediye Lideri Lokman Çağrıcı, AK Parti İstanbul Vilayet Lideri Osman Nuri Kabaktepe, AK Parti Adıyaman Vilayet Lideri Mehmet Dağtekin, Adıyaman Dernekler Federasyonu Lideri Hüseyin Sevinçtekin ve İdare Heyeti Üyeleri, Adıyamanlılar Vakfı Lideri Ömer Özkartal ve İdare Heyeti Üyeleri, Çağdaş Adıyamanlılar Derneği ÇADAP Lideri Aziz Binzet, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye liderleri, Adıyaman’daki kamu ve özel bölüm temsilcileri, İstanbul’daki üst seviye bürokratlar ile İstanbul’da yaşayan Adıyamanlılar ile epey sayıda davetli katıldı.

VALİDEN ADIYAMAN ŞİİRİ

Protokol konuşmalarından evvel, Halk Eğitim Merkezi Halkoyunları Takımı tarafınca Adıyaman yöresine ilişkin folklor gösterisi sunuldu. Açılış konuşmasına kendisinin kaleme aldığı Adıyaman isimli şiiriyle başlayan Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, “Kadim medeniyetler kenti, huzur ve müsamaha kenti Adıyaman’ı, sahip olduğu tüm bedellerle Türkiye’nin aynası ve mozaiği İstanbul’da tanıtmak emeliyle buradayız” dedi. Vali Çuhadar, “Sevgi ve kardeşliğin kenti Adıyaman’ımızın tarihi ve kültürel zenginliklerini, eşsiz doğal hoşluklarını Türkiye’nin aynası ve mozaiği olan İstanbul’da tanıtmak maksadıyla buradayız. Bu tertibi düzenleyen herkese fazlaca teşekkür ediyor, tanıtım günlerinin Adıyaman’a ve Adıyamanlılar’ iyi olmasını diliyorum” dedi.

‘HÜKÜMET KADIN’ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

31 Mart 2019 Mahallî Seçimleri’nde belediye lideri seçilen lakin mazbatası iptal edilen eşinin yerine 4 Ağustos’ta yenilenen seçimlerde Lider koltuğuna oturan Besni ilçesinin Suvarlı Beldesi Belediye Lideri Gülfer Ağır da tanıtım günlerine katıldı. Seçildiği devirde ‘Hükümet Başkan’ diye anılan Gülfer Ağır, beldesini temsil ettiği aktiflik alanında gördüğü ilgiden şad kaldı. Ağır, Cumhuriyet tarihinde Adıyaman’da birinci kere bir hanımın belediye lideri seçilmesiyle tarihe geçmişti.

ADIYAMAN’IN YENİ GÖZDESİ BADEM

Soğuk hava ve haftaiçi günü bulunmasına karşın Adıyaman Tanıtım Günleri birinci günden itibaren epeyce sayıda İstanbullu’yu ağırladı. Adıyamanlı sanatçı Latif Doğan keyif dolu müziklerle ziyaretçileri coşturdu. Birbirinden hoş, coşku dolu aktifliğe sahne olan Yenikapı’da iki dev çadırdan birinde resmi kurumlar tanıtımlarını yaparken, esnaf ise birbirinden lezzetli yöresel mamüllerin satışını yaptı. Ziyaretçiler yöreye has tatları tattı, davul zurna eşliğinde halay çekti. Aktiflik sırasında, Nemrut Dağı heykellerinin çiğ köfteden yapılan kopyaları büyük ilgi gördü. Kahta, Besni, Tut, Çelikhan, Samsat, Gölbaşı, Samsat ve Sincik ilçelerinin stantlarında yöreleri tanıtan eserler konukların ilgisiyle karşılaştı. Kebaplar, içli köfteler, çiğ köfteler, hıtap (yöresel pide), narlar, Besni üzümü, peynir helvası yenildi. Anadolu’nun tarımdaki en kıymetli kentlerinden olan Adıyaman’ın son senelerda artan en büyük bedeli badem de bu yıl Adıyaman Tanıtım Günleri’nin en kıymetli kesimi oldu. Aktifliğin tanıtım afişlerinde badem ağacı kullanılırken, esnaf tezgahında da badem büyük ilgiyle karşılaştı.