Derste filozofları anlattı hakkında soruşturma açıldı

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Amasya Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Dr. Girayalp Karakuş’un, muhafazakâr, liberal ve sosyalist filozofların fikirlerini anlattığı sebebi öne sürülerek öğrencisi ile içinde tartışma çıktı. Dr. Girayalp Karakuş dersi provoke eden ve “Bunlar ütopik şeyler. Ütopyada gezinmeye devam edin. Bu hususları derste konuşmamız bile saçma” diyen öğrencisi tarafınca şikayet edilince okul idaresi soruşturma başlattı.

“Planlı olduğunu düşündüğüm bir tuhaflıkla karşı karşıya kaldığım bir soruşturma başlatıldı” diyen Girayalp Karakuş, “Eğer bu saygısızlığı muhalif bir hoca yahut öğrenci yapsaydı yönetim birebir hassasiyeti gösterecek miydi? Ben bu olayın muhalif olmamdan dolayı olduğunu düşünmekteyim. Ben 200 şahsa ders veriyorum ve bütün öğrencilerim beni sever. bu biçimde bir olayın yaşanması beni fazlaca üzdü” sözlerini kullandı.

Olay 26 Kasım 2021 Cuma günü Sömürgecilik Tarihi dersinde gerçekleşti. John Locke, David Hume, Jean-Jacques Rousseau, Thomas Hobbes ve Karl Marx üzere muhafazakâr, liberal ve sosyalist filozofların kanılarını anlatan Girayalp Karakuş, bir öğrenci sert bir biçimde “Bunlar ütopik şeyler. Ütopyada gezinmeye devam edin. Bu hususları derste konuşmamız bile saçma” sözünü kullandı.

sonrasındasında Dr. Girayalp Karakuş kendisine bilimsel açıdan sıkıntıyı anlatmaya çalışsa da yarar etmedi. Dersin konusunun “sömürgecilik” üzerine olduğunu aktaran tecrübeli akademisyen öğrencisi tarafınca bir daha sert bir biçimde terslendi.

Girayal Karakuş da bu biçimde olunca öğrencisine “Eğer ders sana saçma geliyorsa dersime gelmeyebilirsin, seni yok yazmayacağım” dedi. Öğrenci de “Tamam yok yazmayacaksanız gelmem” karşılığını verdi. Dr. Girayalp Karakuş da “istiyorsan çıkabilirsin” dedi. Fakat bu sefer de öğrenci sert bir ses tonuyla “Çıkmıyorum” dedi. Buna karşılık Girayalp Karakuş ise “bu biçimde ben çıkıyorum” tabirlerini kullandı.

SORUŞTURMA SONUÇLANDI

Dr. Girayalp Karakuş ise devamında yaşananları şöyleki anlattı:

“Dışarıya çıktığımda bana sert halde laf attı. Kendisine uzaklaşmasını söylemiş oldum. ondan sonrasında öğrenciler bu kişiyi uzaklaştırdı. İsmi geçen şahıs birinci dersten bu yana dersimi provoke etmeye çalıştı. Olaylara Sömürgecilik Tarihi 2. Öğretim dersine giren öğrencilerin hepsi şahittir ve soruşturma evrakında öğrencilerin tabirleri benim lehimeydi.

Sonraki gün bu mevzu ile ilgili detayları Kısım Lideri Prof. Dr. Mehmet Evsile ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emine Aldırmaz’a bildirdim. Savunmamda da ‘Öğrenciye gerekli yaptırımların yapılmasını istiyorum aksi takdirde mahkemede türel haklarım mahfuzdur’ dedim.

Lakin olayı yönetime olayı anlattığımda harekete geçmediler. Öğrenci şikayet edince harekete geçtiler ve resmiyete döktüler. ‘Tutanak tutacağım’ deyince Dekan Yardımcısı ‘belki de size yaptırım uygulayacağız’ dedi. Kısım liderine ‘öğrenciyi uyarın’ dediğimde ‘sen konuş’ dedi.

Öğrenci ayrıyeten argümanlarında kendisine küfür ettiğim, saldırdığım, tehdit ve iftira ettiğim üzere temelsiz tezlerde bulundu. Soruşturma kararında bunların temelsiz olduğu ortaya çıktı. Lakin buna karşın rastgele bir yaptırım olmadı. Ben bu ilgili şahsın temelsiz argümanlarından dolayı savcılığa hata duyurusunda bulundum.”