Bora Duran: Evlilik artık bir şirket kurmak gibi!

Tuncay

New member
‘Gül Senin Tenin’ ve ‘Sana Hakikat’ üzere kesimleriyle teşhisin Bora Duran, Milliyet Instagram hesabından canlı olarak yayınlanan ‘Melis Baştuğ ile Haftanın Konuğu’ programına konuk oldu.

Bodrum’da hayat nasıl gidiyor?
Hoş gidiyor. Biraz koşuşturmaca ve telaş var. Bodrum, biraz İstanbul oldu. Yarım saatte gittiğin yerlere 1.5 saatte gidiyorsun. Lakin ben kendi köyümde takılıyorum.

İki sene evvel bir yayınımızda İstanbul trafiğinden konuşurken, Bodrum’da 1.5 saatlik trafiğin ortasında buldun kendini.
Nitekim bugün bunu konuştuk. İnanılmaz bir trafik hali var. O denli bir kalabalık var ki, yollar kaldırmıyor. Bodrum’da o denli bir alt yapı yok. Alışılmış bu pandemi süreciyle de alakalı. Beşerler kent hayatından, buralara gelince ve buraların tadını da alınca gitmez oldular. Doğal olarak ağır bir kalabalığın içerisinde kaldık.

Bodrum’daki pahalılık bu sene de gündemde.
2 bin TL olan kiralık konut meblağları 4 bin 500 TL’ye çıktı. Allah kimseyi darda bırakmasın. ömrüm boyunca hiç bir vakit 150 TL verip, lahmacun yemedim ve o şekil beach’lere gitmeyi de hiç bir vakit tercih etmedim. İnsanların o biçim yerlere gitme emelleri denize girmek olmuyor, partilemek vs. magazinsel boyutlar… Ben örneğin halk plajında denize giriyorum. Gümüşlük’te bir yerim var herkes kendine bir yer buluyor. Efendi efendi denizine giriyorsun.

Uzun ve güçlü yollardan geçerek, elinde haritan ve ağsan ile rüzgâr tribünlerini ve güllerini takip ediyor, bu diyardaki sevdiğini arıyorsun. Sonunda bulsan da yok olup gidiyorsun.
Klipin senaryosunda şu biçimde bir şey düşündüm ve senarist arkadaşıma anlattım, birlikte geliştirdik aslına bakarsan. ‘Dönmek’ müziğindeki dönmek fiili dönmek, dönüşmek aksiyonu benim için. Vaktin olmadığını aslında vakti bizim yarattığımızı… Orada ben bir seyyah olarak klipin başındaki şimşek çarpması ile ‘Dark’ dizisindeki üzere paralel kainattan geliyorum. Müzikte o dönüşü temsilen rüzgâr tribünleri ve rüzgâr gülleri var. O metaforu kullanmak istedik. Bodrum’da ‘Pedasa’ isimli tarihi bir kent var. Seyyah kente geliyor, bakıyor ve aslında onun vaktinde orası kendi konutu. Seyyah rüzgâr güllerini takip ederek sevdiceğine kavuşmaya çalışıyor, geliyor tam ‘buldum’ diyor fakat orada sinema kopuyor ve bir fırtınayla kayboluyor. Seyyah’ın öyküsü bu.

‘Döndüm’ün kelam, müzik ve düzenlemesi sana ilişkin. ‘Şarkıyı bestelediğim vakit nakaratını bir türlü bitirememiştim, uzun yıllar içimde demlendi’ yorumunda bulundun.
10 sene evvel yaptığım bir şarkıyı yeni tamamladım. ‘Döndüm’ müziği, ‘Her Sabah’ albümümde tam tamamlayamayıp içime sinmediği için albüme girmeyen müziklerden bir tanesiydi. Pandemi sürecinde, 2-3 saatte nakaratını tamamladım ve 10 senede bitmeyen müzik bir anda bitti. Dönmek, dönüşmek, gelişmekten bahsediyoruz ve 10 yıl daha sonra, 10 yıl evvel yaptığım bir şarkıyı ortaya çıkarıyorum. Bir şey gerçek hisle yapıldıysa, 10 sene evvel yahut yıllar daha sonrasında gerçekliğini koruyor.

Kabine toplantısı daha sonrası gece 12’den daha sonra müzik kısıtlamasının süreceği belirtildi. Neler söylersin?
Bizim artık müzisyenler olarak 1.5 yıldır dayanacak gücümüz kalmadı. Kelam, müzik ve beste olarak en azından telif haklarımla bir devir hayatımı yönetim edebildim. Lakin yalnızca yorumcu, enstrümanist, tonmaister, rodist, ışıkçı o kadar geniş bir grup ki… ‘Müzik işte canım’ değil yani. İşin içerisine milyonlarca aile giriyor ve bu aileler 1.5 yıldır bekliyor. Ümidimi yitirmek istemiyorum, yakın bir vakitte bir daha bir düzenleme gelecektir.

Bir röportajında “Hüzünden ve melankoliden besleniyorum. İnsanların gözlerindeki hüznü ve acıyı alıp, oradan bir öykü çıkarıp kalbimdeki acıyla birleştirerek müzik yapabiliyorum. Yaşlı bir ruhum var” demişsin. Ruhun şu an kaç yaşında?
Ruhum daha da yaşlandı. Ben de hakikaten hayli sıkıntı bir gayret verdim. İzmir’den İstanbul’a gelen 22 yaşında bir müzisyendim, hiç bir şey bilmiyordum. Albüm yapmak hevesiyle İstanbul’a geldim epeyce yorucu ve epeyce güç süreçlerden geçtim ve bu süreçleri anlatmam gerekti olağan ki. Müzik yazarak ve söyleyerek, niyetimi sıkıntımı, içimi biraz boşaltarak tedavi oldum. Nihayet biraz rahatlayıp kendime geldiğimde örneğin ‘Sana Doğr’ müziğim çıktı. Kıpır kıpır, heyecanlı, sevinçli ve epey fırlama olan Bora Duran’ın ‘Sana Hakikat’ müziğiyle sözü oldu.

Bekarlık ne vakit bitecek?
Evlilikten uzak olsam da hayatımda daima tertipli münasebetler hayatışımdır. Hürmet duyduğum bir kurum. Evlilik artık bir şirket kurmak üzere oluyor. Ben de aslında uzun yıllardır ömrümde var olan, sevgililerimle, uzun periyodik yaşadığım bağlantılarda bunu yaşadım, yalnızca imza atmadım. Bana evlilik imzasını attırabilen var ise, attırsın kardeşim!

En yeni projelerin?
‘Var Olanlar’ isimli beş şarkılık albüm yapmayı düşünüyorum, birden fazla tamamlandı. Bu sefer epey fazla beklemeyi düşünmüyorum. Youtube kanalımı toparladım, daha etkin bir hale getirdim. Çok üretme ve paylaşma enerjisindeyim.

Pandemi sürecinin en büyük katkısı ne oldu?
Beni mecnun etti, aslına bakarsan deliydim. ‘İçimdeki Deli’yi yazmıştık. İşime daha epeyce değer vermem gerektiğini, asıl kanalın, irtibatın ve hedefin bu olduğunu, sorunun büsbütün başka her şeyden ayrılarak, yalnızca müzik yapmak olması gerektiğini daha fazlaca anladım.