Tetris: 40 yıldır süren dostluk

Suzan

New member
O gelince Tetrismucidinin, Alexey Pajitnov ve Henk RogersSovyet hükümetiyle ve Amerikalı iş adamı Maxwell'in gücüyle müzakereler yaparak haklarını elde etmek için mücadele eden bir adam olarak, bugün çok uzak görünen eklemler, zamanlama ve uzatılan el ile olağan benzerliklere kapılmamak mümkün değil. Amerika Birleşik Devletleri ve çökmekte olan bir SSCB arasındayız.

Rus yazılım mühendisi Alexey Pajitnov, 1980'lerde Tetris'i yarattı Moskova Bilimler Akademisi'nde çalışırken. Rusya'da özel bir dönemdi: video oyunlarının bir pazarı yoktu ve Pajitnov, oyunları esas olarak onları yaratma ve arkadaşlarıyla paylaşma zevki için yapıyordu. Basit ama bağımlılık yaratan oynanışıyla Tetris, oyuncuların dikkatini hemen çekti ve öyle ki kısa sürede Rusya dışında da yayılmaya ve resmi olmayan versiyonları ortaya çıkmaya başladı.

Dönüm noktası geldi Pajitnov ve Henk Rogers arasındaki görüşme, A Tetris'i dünya çapında bir fenomene dönüştürecek Hollandalı oyun tasarımcısı ve girişimci ve Nintendo'nun haklarını yönetmek ve bu oyunu kısa bir süre sonra piyasaya sürülecek bir ürün için mükemmel bir araca dönüştürmek için mücadele etmek zorunda kalanlar: Game Boy.

Derinlemesine analiz

Asteroitlerden Elden Ring'e kadar tarih yazan video oyunları (Tetris 40 yaşına girerken)

kaydeden Emanuele Capone

18 Temmuz 2024

Bir o kadar uzak ve bir o kadar da yakın olan Pajitnov ve Rogers, geçmişleri, kültürleri, karakterleri ve vizyonları açısından tamamen farklı ama aynı zamanda olağanüstü derecede benzer ve farklılıklarıyla birleşmişler. Otuz yıldır süren bir sevgiyle birleşen, Bulmacaları seven bir adamın Bilimler Akademisi'nin kalbinde şaka olarak yarattığı bir oyundan doğdu.

İkilinin büyük bir kalabalıkta Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü aldığı Lucca Comics & Games 2024 vesilesiyle onlarla konuştuk.

Lucca Comics'te Alexey Pajitnov

Video oyunlarının çok farklı olduğu bir dönemden geliyorsunuz. Aynı zamanda farklı bir pazardı, oyun yaratma ve yayınlama konusunda farklı bir süreçti. Şu anki piyasada görmek isteyeceğiniz o döneme ait bir şey var mı, yoksa tam tersi, günümüz piyasasında hoşunuza giden bir şey var mı diye merak ediyorum.

Pajitnov:
Oyun yapmaya başladığımda ülkemde pek pazar yoktu. Kendi zevkimize yönelik oyunlar yarattık ve bunları arkadaşlarımızla keyifle paylaştık. Keşke yine böyle olsaydı? Tam olarak değil. Ancak, insanların bir mağazaya girebildiği, bir oyun satın alabileceği ve abonelik, reklam veya diğer zorluklar olmadan özgürce oynayabildiği, oyunun “altın günleri” olarak nitelendirdiğim dönemi hatırlıyorum. Bir gün bu sadeliği tekrar görmeyi çok isterim. Katılıyor musun?

– Rogers: Kesinlikle. Artık mobilde oynarken sürekli kesintiler yaşanıyor. “Bunu al”, “şunun parasını öde.” Film izleyip her beş dakikada bir para istemek gibi! Bu çok sinir bozucu. 83'te başladığımda kendi başına bir oyun yapabiliyordun. Grafiklerle, hikayeyle, programlamayla, her şeyle ben ilgilendim. Bugün büyük bir ekibe ihtiyacınız var ama tek kişinin yaptığı oyunların mükemmel örnekleri de var ama kesinlikle daha zor. Yapay zeka ile bir kişinin oyunun tamamını oynayabileceği bir zamana dönüp dönemeyeceğimizi kim bilebilir?

The Plucky Squire, göz atabileceğiniz bir video oyunu

Lorenzo Fantoni

02 Ekim 2024

Hikayeniz filmlerde, çizgi romanlarda, kitaplarda, her yerde defalarca anlatıldı. Peki Rusya'daki o ilk günlerinize dair aklınızda kalan özel bir anı var mı? Belki siz oyunun haklarını almaya çalışırken inanılmaz bir şey oldu?

Pajitnov:
Ona sorun, o filmin kahramanı!

– Rogers: Dokuzuncu! Sensin! Ancak ilk oynadığım zamanı hatırlıyorum. Farklı olduğunu hemen anladım. Aynı oyun için birden çok kez kuyruğa girdiğim pek sık değildi. Farklı düşünmemi sağladı. Basitti, neredeyse fazla basitti ama yine de dünyada en çok oynanan oyunlardan biri. Go'ya benzer, kurallar basit ama olasılıklar sonsuzdur. Orada basit bir oyunun harika olabileceğini fark ettim.

Pajitnov: Ah, Moskova'da onunla, Nintendo Amerika'dan Bay Arakawa ve avukatları Bay Lincoln ile olan özel bir toplantımı hatırlıyorum. Bir anlaşma yaptığımızı sanıyorlardı ve benim de onlara Tetris'in haklarını isteyen büyük grup Maxwell'in Gorbaçov'un eserlerini yayınlamasının ne anlama geldiğini açıklamam gerekiyordu. Anladıklarında gözlerindeki korkuyu gördüm. Kesinlikle dramatik bir andı.

– Rogers: Benim de dramatik bir anım var. Sovyet elektronik ürünlerini ihraç eden Elorg şirketinin ofislerine girmeye çalışıyordum. Tercümanım bunun yasadışı olduğu konusunda beni uyardı ama yine de içeri girdim. Elimde hiçbir belge yoktu ve yoğun bir durumdu. Nihayet haklardan sorumlu kişi olan Sayın Belikov ile tanıştığımda bana Tetris'e konsollar için hiçbir zaman lisans vermediklerini söyledi. “Ah hayır!” diye düşündüm. Ailemin arazisini teminat olarak göstererek proje için 2 milyon dolar borç almıştım. Eğer kaybetseydim onları mahvederdim. Hayatımın en üzücü anlarından biriydi.

Video oyunları

Star Wars Outlaws, kalp ile mantığın ortasında açık bir dünya

kaydeden Lorenzo Fantoni

30 Ağustos 2024

Tetris'in yıllar içinde ortaya çıkan ilginç bir yaklaşımı var. Çoğu kişi için bu, hataların varlığını sürdürürken başarıların ortadan kaybolduğu bir hayat dersidir. Tetris'in başka bir tür öğretim sunduğunu düşünüyor musunuz veya katılıyor musunuz?

Pajitnov:
Pek çok yorum duydum ama açıkçası bunun sadece eğlence olduğunu düşünüyorum. Ancak bazıları bunun, örneğin araba kullanmaya başlarken hızlı karar vermelerine yardımcı olduğunu söyledi. Bunun dışında gerisi sadece spekülasyon, Tetris ise tam bir eğlence.

– Rogers: Açıkçası katılmıyorum. Tetris elektronik bir meditasyona benzeyebilir; bilinçli zihni meşgul eder ve neredeyse meditatif bir sakinlik durumu yaratır. Tamamen odaklanmışsınızdır ve neredeyse kendinizi oynarken izleyeceğiniz bir duruma girebilirsiniz ve bu inanılmaz derecede rahatlatıcıdır. İnsanların meditasyon yapmalarıyla aynı sebepten dolayı oyun oynadığını düşünüyorum. Onların çok özel bir duruma girmelerini sağlar. Zihniniz özgürdür, hiçbir şey düşünmezsiniz. İnsanların Tetris'i dua veya meditasyonla aynı sebepten dolayı oynadıklarına inanıyorum.

Önizleme

Star Wars Outlaws, çok çok uzak bir galakside geçen yeni açık dünyada hayat nasıl?

kaydeden Lorenzo Fantoni

30 Temmuz 2024

Siz ikiniz video oyunlarının dünyada nasıl bağlantılar yaratabileceğinin bir örneğisiniz. İş ortağı olmanın yanı sıra arkadaş olduğunuzu da ne zaman anladınız?

– Rogers:
Bu neredeyse anında, birkaç saat içinde gerçekleşti.

Pajitnov: Evet, tanıştığım ilk oyun tasarımcısıydı; bu yüzden bazı yasaları çiğnemek anlamına gelse bile her şeyi onunla paylaşmak istedim.

– Rogers: 89'da doğan bu dostluk, bir el sıkışmayla mühürlendi. Hala çok iyi arkadaşız; Eğer aynı şehirdeysek sık sık bir kadeh şarap içmek için buluşuruz. Farklıyız ama anlaşıyoruz. Balzamik sirke ve zeytinyağı gibi, karışmazlar ama birlikte iyi giderler.

Birlikte başka bir oyun oynama şansınız var mı?

– Rogers:
Belki.

Pajitnov: Göreceğiz.

Son soru: Dünyayı değiştirdiğinizi ve bu kadar çok insana neşe getirdiğinizi bilmek nasıl bir duygu?

Pajitnov:
Dürüst olmak gerekirse artık alıştım; neredeyse 40 yıl oldu. Ama oyunumla ilgili güzel anıları olan mutlu insanları görmek her zaman ödüllendiricidir.

– Rogers: Buna asla alışamayacağım. İnsanlar için anlamlı bir şey yaptığımı bilmek bir ayrıcalık ve bunun için çok minnettarım.

Hikaye

Tetris'i “yenen” bir çocuk insanlık için ne anlama geliyor?

kaydeden Pier Luigi Pisa

08 Ocak 2024