Stattan maske ve ara galip çıksın

semaver

Active member
EDA SANĞU

Uzmanlar, Kovid aşısı olan şahısları kapalı ve açık ortamlarda maske takmaya ve kurallara uymaya devam etmesi konusunda uyarıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) stadyumlara tam kapasite ile seyirci alma sonucunı kıymetlendiren Sıhhat Bakanlığı Bilim Şurası üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan “Maçın heyecanı, coşkusu ile beşerler yan yana gelebiliyor, tezahürat yapabiliyor; ancak tezahürat yapıldığında damlacıklar ile birlikte dışarıya fazla ölçüde virüs saçılması kelam konusu. Vatandaşlar içeride uzaklığa dikkat etmeye çalışır ve maske takarsalar süreç daha rahat yönetilebileceğini düşünüyorum. Tezahürat yapabilirler olağan olarak; ancak maske takmaya dikkat ederseler stadyumlarda enfeksiyon oranı epeyce daha az olacaktır” dedi.

Prof. Dr. İlhan, sonucun aşıyı teşvik edeceğini belirterek “Ama bir daha aşı olan vatandaşların stadyumların içine girdiklerinde yakın temasa dikkat etmeleri gerekiyor” ikazında bulundu. Aşılı şahısların kapalı alanlara maskesiz girmeye çalıştığına da değinen Prof. Dr. İlhan “Eğitim ortamlarında da maske takmak istemeyenler var; ancak aşılı da olsak biz kendimizi korumak için bilhassa kapalı ortamlarda maske takmaya uymalıyız” diye konuştu. Prof. Dr. İlhan, aşı olmanın özgüven sağlamasının yanlış olduğunu da vurgulayarak, şunları aktardı:

“Bakıyoruz birtakım vatandaşlarımız çift doz aşı olsalar da 3 doz aşı olsalar da koronavirüse yakalanmış oluyorlar. ‘Ben aşılıydım; lakin maske takmayı ihmal ettim, kalabalık yerlerde bir ortaya geldim, kapalı yerlerde havalandırmaya uymadım’ diyor. Bu da haliyle enfeksiyonun hastalığa dönmesine sebep oluyor. Burada aşının değeri bir sefer daha ortaya çıkıyor aslında. Bu bahsetmiş olduğum vatandaşlarımız şayet 2 ya da 3 doz aşılı olmasalardı aslında hastalığı ağır geçireceklerdi, olaylarımız da hem fazla olacağı üzere kayıplarımız da daha fazla olacaktı. O yüzden vatandaşlarımızın vakit geçirmeksizin hiç aşı olmayanlar acilen aşı olmaya başlamaları gerekiyor.”