Öss Ne Zaman Kalktı ?

Mert

New member
ÖSS Ne Zaman Kalktı?

Öğrenci Seçme Sınavı, yani kısaca ÖSS, Türkiye’de yıllarca üniversiteye giriş sistemi olarak uygulanmış olan merkezi bir sınavdı. Ancak yıllar içinde eğitim sistemi ve sınav yapılarındaki değişikliklerle ÖSS’nin kaldırılması gündeme geldi ve yerine farklı sistemler getirildi. Peki, ÖSS ne zaman kalktı? Bu soruya net bir tarih vermek gerekirse, ÖSS’nin kaldırılması ve yerine Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sistemine geçiş süreci 2017 yılında tamamlanmıştır.

---

ÖSS’nin Tarihçesi

ÖSS, ilk olarak 1999 yılında uygulanmaya başlandı. O tarihten itibaren Türkiye’de üniversiteye giriş için kullanılan temel sınav olarak büyük önem taşıdı. 2000’li yıllar boyunca ÖSS’nin kapsamı, şekli ve puanlama sisteminde birçok değişiklik yapıldı. Bu sınav, öğrencilerin lise sonunda üniversiteye giriş için aldıkları bir puan türü olarak işlev gördü.

---

ÖSS’nin Kaldırılması ve Yeni Sistemler

2010’lu yılların ortalarına doğru, eğitim sisteminde köklü reformlar yapılmaya başlandı. 2017 yılında ise ÖSS sisteminin yerini alan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) resmen hayata geçti. YKS, üç oturumdan oluşan yeni bir üniversite giriş sistemi olarak tasarlandı ve ÖSS’ye alternatif oldu.

Yani teknik olarak ÖSS, 2017 yılı itibarıyla tamamen kaldırıldı ve YKS sistemine geçildi. YKS’nin amacı, öğrencilerin yeteneklerini daha çeşitli açılardan değerlendirmek ve sınav stresini azaltmak olarak açıklandı.

---

ÖSS’nin Kaldırılmasıyla İlgili Detaylar

- 2016 yılı sonuna kadar ÖSS ve YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) sistemleri birlikte yürüyordu.

- 2017 yılında YGS ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) kaldırıldı, yerlerine YKS getirildi.

- YKS üç oturumdan oluşur: Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT).

- Bu sistemle birlikte artık tek sınavla değil, üç aşamalı sınavlarla üniversiteye giriş yapılmaktadır.

---

Benzer Sorular ve Cevapları

ÖSS neden kaldırıldı?

ÖSS, tek oturumlu ve oldukça stresli bir sınavdı. Eğitimde çeşitliliği ve öğrencilerin farklı yeteneklerini değerlendirmek amacıyla daha kapsamlı bir sistem olan YKS geliştirildi ve ÖSS kaldırıldı.

YKS nasıl bir sınav sistemidir?

YKS, üç aşamalı bir sınavdır. İlk oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) olup, tüm adayların girdiği genel kültür ve temel bilgi testi olarak kabul edilir. İkinci oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) öğrencilerin alanlarına göre yapılan sınavdır. Üçüncü oturum ise Yabancı Dil Testi (YDT) olarak yabancı dil ağırlıklı bölümler için yapılır.

ÖSS’den sonra ne değişti?

ÖSS’nin yerine geçen YKS ile öğrencilerin başarısı daha detaylı ve adil ölçülmek istendi. Ayrıca sınav stresinin azaltılması ve öğrencilerin farklı alanlarda kendilerini gösterebilmeleri hedeflendi.

---

Özet

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), Türkiye’de üniversiteye girişte kullanılan temel sınav sistemiydi ve yaklaşık 18 yıl boyunca uygulandı. Ancak eğitim politikalarındaki değişiklikler ve üniversite giriş sistemindeki reformlarla birlikte ÖSS 2017 yılında kaldırıldı. Yerine Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) getirildi. Bu yeni sistem üç aşamalı olup, öğrencilerin yeteneklerini daha kapsamlı şekilde ölçmeyi amaçlar. ÖSS’nin kalkmasıyla üniversiteye giriş sisteminde köklü bir dönüşüm gerçekleşti.

---

Anahtar Kelimeler:

ÖSS ne zaman kalktı, ÖSS kaldırıldı mı, YKS ne zaman başladı, üniversite giriş sınavları, ÖSS ve YKS farkları, Türkiye üniversite sınav sistemi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSS tarihçesi.