Kovid’in en kıymetli ilacı sağlam psikoloji

semaver

Active member
EDA SANĞU

Enfeksiyona yakalanan kişinin psikolojinin, Kovid hastalığının seyrine tesir ettiğine dikkat çeken Elazığ Mediline Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Cihangiroğlu “Son vakit içinderda yayınlanmış çalışmalarda da psikolojinin Kovid hastalığının seyrinde epeyce büyük bir tesiri olduğunu gösterdi. Biz de bunu görüyoruz. Panik olmayan hastalar, kendini daha sakin ve selim bir biçimde tedavinin devamını sağlayan hastalarda durumlarının daha güzele gittiğini görüyoruz” dedi. Cihangiroğlu “O yüzden yapmamız gereken şey, önlem almak, aşımızı olmak, şayet korona olduysak da bir hafta ile 10 gün ortasında kesinlikle denetim analizlerini yaptırmak. Zira hastaların tedavilerinin sağlanması, denetim altında olmalarına ve genel durumlarını âlâ hissetmelerine bağlı” biçiminde konuştu. İş işten geçmedilk evvel tedaviye başlamanın hayati kıymet taşıdığının altını çizen Cihangiroğlu, bu hususta hastaların internet, toplumsal medya ya da eş dosttan değil de genel olarak kesinlikle rutin denetim manasında kendilerini sıhhat kuruluşlarına teslim etmelerini önerdi.

Uz. Dr. Cihangiroğlu, aşının değerine de değinerek, şunları kaydetti: “Kovid hastalığı açısından aşılamanın gerekliliğini tartışmanın bir manası yok. Şunu da bilmek lazım; aşılama bizim Covid-19 virüsüne karşı bir silahımız olmakla bir arada önlemleri de elden bırakmamız lazım. Aşı, giriş kapısını zorlayan bir düşmanı tutması için arttan bir dayanak üzeredir. Ancak önlemleri elden bırakırsanız, yüzde 100 koruyuculuk sağlayacaktır, diye bir tedbir sayılmaz. Şayet maruziyetiniz fazla olursa korona virüsünü kapmak kelam konusu oluyor. Hakikaten aşılanıp korona olan hastaları görüyoruz. Korona virüse yakalanan hastaların kesinlikle 10 gün ortasında rahatsızlığın ilerleyebileceğini düşünerek kesinlikle denetime gitmeleri gerekiyor. Moral bozmamak gerekiyor.”

18 YAŞ VE ÜSTÜNE ÜÇÜNCÜ DOZ AŞILAMA BAŞLADI

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, iki doz BioNTech aşısının üzerinden 6 ay geçen 18 yaş ve üzeri şahısların hatırlatma dozunu yaptırabileceğini deklare etti. Vatandaşlar üçüncü dozda dilediği aşıyı tercih edebilecek. Uzmanlar, aşıların müdafaa gücünün 4. aydan daha sonra yüzde 53’e kadar düştüğünü belirterek, hatırlatma dozunun hami antikor için kıymetli olduğunu belirtiyor.