Kazak hekim 280 kiloya ulaştı, ameliyat için kendini Türk hekimlerine emanet etti

erkan_623

New member
Kazakistan’ın Almatı kentinde eşi ve çocuklarıyla yaşayan dermatoloji hekimi Ruslan Aliyev’in, doktorluğu bırakıp iş hayatına atıldıktan daha sonra yeme tertibi değişti. Spor yapmayı da ihmal eden Ruslan Aliyev, süratle kilo aldı. 280 kiloya ulaşmasının akabinde gün geçtikçe yürümekte zorlanan Aliyev, koronavirüsün ülkede süratle yayılmasıyla doktorluğa dönüş yaptı. Koronavirüs hastalarının ağır bakımdaki ömür çabalarından etkilenen Ruslan Aliyev, meslektaşlarının ve ablasının yönlendirmesiyle Türkiye’de mide küçültme ameliyatı olmaya karar geldi. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tahir Oruç’a muayene olan Aliyev, obezite ameliyatı oldu. Başarılı geçen ameliyat daha sonrasında muayeneye gelen Ruslan Aliyev, 6 ay kilo verdikten daha sonra deri sarkma sorunu için bir daha Türkiye’ye gelip ameliyat olacağını söylemiş oldu.

OBEZİTE AMELİYATI İÇİN TÜRKİYE’Yİ SEÇTİ

Ruslan Aliyev, “Obezite ömrüme fazlaca mahzur oluyordu. Olağan hayatımda otomobile binemiyordum. Dizlerim epeyce ağrıyordu. Daima depresyona giriyordum. Daima uykuya dalıyordum. Obezite cerrahisi için birinci olarak Rusya’yı düşünüyordum lakin meslektaşlarım Türkiye’de ameliyat olmamı tavsiye etti. Ablam Türkiye’de Prof. Dr. Mehmet Tahir Oruç hocamıza ameliyat olmuştu ve ameliyatı başarılı geçmişti. Ameliyat daha sonrasındaki süreçleri de yeterliydi. 3 ayda 40 kilo vermişti, o yüzden hocamıza ameliyat olmayı tercih ettim” dedi.

KORONAVİRÜSLÜ HASTALARDAN ETKİLENDİ

Doktorluk mesleğini 120 kiloya kadar sürdürdüğünü söyleyen Ruslan Aliyev, “daha sonrasında öbür işlere yönlendirdim kendimi. İş insanı olduğum için spor, yürüyüş yapamadım. Her vakit oturuyordum. Süratle kilo almaya başladım. 2-3 yıl daha sonra koronavirüs hastalarına bakmam için hastaneye çağırdılar. yine tabip olarak çalışmaya başladım. Covid-19 hastalarına bakıyordum. Onlardan etkilendim. bu biçimde fazla kilolar yüzünden ömrüm gitgide riske giriyordu. O yüzden ameliyat olmaya karar verdim” diye konuştu. Obezite ameliyatı daha sonrasında kilo verip, doktorluğa devam etmeyi istediğini belirten Ruslan Aliyev, “İleride kendi kliniğimi açmayı düşünüyorum. Tahir hocayla da çalışmayı hayli istiyorum. 6 ay daha sonra bir daha Türkiye’ye gelerek sarkmış derilerimi burada aldırmayı düşünüyorum” dedi.

280 KİLONUN ÜZERİNDEKİ SIKINTI HAYAT

Prof. Dr. Mehmet Tahir Oruç, hastası ve meslektaşı Ruslan Aliyev’in sıhhat durumu hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Oruç, “Normalde biz bu kadar kilolarda fazlaca hasta görmüyoruz. Beden kitle endeksi çok yüksekti. 280 kilonun üzerindeydi. Biz bugüne kadar daha fazlasını tartamadık. Beden kitle endeksi de 80 civarındaydı. Meslektaşımız olması sebebiyle de özellik arz ediyordu. Ameliyatını gerçekleştirdik. Sağ salim de taburcu ettik. Ülkesine dönecek” dedi.

DÜNYANIN KABUL ETTİĞİ KRİTERLERE NAZARAN AMELİYAT YAPILIYOR

Prof. Dr. Mehmet Tahir Oruç, “Vücut kitle endeksi bu kadar yüksek olan bireylerin epey fazla ameliyatını yapmıyoruz. Dünyanın kabul ettiği kriterlerimiz var. Beden kitle endeksi 40’ın üzerindeyse, beden kitle endeksi 35’in üzerinde olup obeziteye bağlı yandaş hastalığı olan hastaları ameliyata alabiliyoruz” diye konuştu.

BUNDAN BU TÜRLÜ DAHA SAĞLIKLI YAŞAYACAK

Obezite ameliyatı olanlara ihtarlarda bulunan Prof. Dr. Oruç, “Ameliyat her şey değil. Ameliyat sizin zayıflamanız için en büyük araç. Kurallara ameliyat daha sonrası uymanız gerekiyor. Şayet bu kurallara uyar, hayat biçimlerini, yeme alışkanlıklarını değiştirmeyi de başarabilirler ise olağan kilolara inebilirler. 100-150 kilo ameliyatla verebilir. bu biçimde hastalarımız da var. ötürüsıyla bu ameliyattan daha sonra meslektaşımız Ruslan’ın epeyce daha sağlıklı yaşayabileceği kilolara inmesini bekliyoruz” dedi.

KAYNAK: İHA