Eski Ulusal Eğitim Bakanı Dinçer’den dikkat çeken kelamlar: İster Bakan olalım ister Cumhurbaşkanı…

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Eski Ulusal Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, TV5’de yayınlanan “Eğitim Dünyamız” programında Mustafa Aydın’ın sorularını cevapladı.

Dinçer, imtihan sorunu çözülmeden dershanelerin kapatılmasının hakikat olmadığını söylemiş oldu. Bu sonucun alınmasında FETÖ’ye karşı önlem alma gereksiniminin öne çıktığını tabir eden Dinçer, “Ama dershanelerin içerisinde FETÖ’nün hissesi %40’lardaydı. Bu, diğer türlü çözülebilirdi” sözlerini kullandı.

İTİRAZ ETTİ

Ömer Dinçer, Türkiye’de eğitim sisteminin dayandığı eğitim ideolojisinin ne olduğuna dair bir soruyu cevaplarken, Türkiye’de devletin idare paradigması ile onun bir uzantısı olan eğitim paradigmasının paralellik arz ettiğini söylemiş oldu. Dinçer, Türkiye’de kamu idaresi sisteminin 5 temel özelliği olduğunu belirterek, bunları; ideolojik olması, otoriter olması, merkeziyetçi olması, kapalı ve mekanik bir bürokrasi ile hizmet sunmaya çalışması ve ‘bakılırsavleri olan vatandaşlar’ tanımlaması yapması olarak sıraladı.

Hem kamu yönetiminin tıpkı vakitte eğitim sisteminin hayli net ve açık bir biçimde ideolojiden arındırılması gerektiğini söz eden Dinçer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da eleştirerek, “Bu ideolojiyi de doğrusu yalnızca Kemalist bir ideoloji olarak algılamamak gerekir. Meselâ benim ulusal eğitim bakanlığım devrinde Sayın Başbakan, dindar kuşak yetiştirmekten bahsetti. Bu da bir ideolojik tanımlamayı içeriyordu bana bakılırsa” dedi.

Buna kısmen itiraz ettiğini lisana getiren Dinçer, kelamlarına şöyleki devam etti:

“Çünkü tam o esnada demokratik ve esnek bir eğitim sistemi kurgulamaya çalışırken, bir ideolojiye dair tenkitler getiriyorken, bir öteki ideolojiyi kurgulamak bana bakılırsa ahlâken de sıkıntılı lakin daha da kıymetlisi, irrasyonel bir tutum olurdu. Bu açıdan bakıldığında ben, eğitim sisteminin ve kamu yönetiminin kesin olarak bir ideolojiden arındırılması gerektiği kanaatindeyim; zira biz, ister Ulusal Eğitim Bakanı olalım ister Başbakan yahut Cumhurbaşkanı olalım, muhatabı olduğumuz insanların özgür beşerler olduklarını unutmamalıyız. Bunu unuttuğumuz vakit, bu biçimde yönetici olarak yanlış bir yola girmiş kabul ediliriz.”

“FETÖ’NÜN HAREKETLERİNİ…”

Dinçer, dershaneler konusundaki kanısının sorulması üzerine değerlendirmede bulundu.

Dinçer, “Yaklaşık 400 bin kişiyi alacaksınız, fakat ortaokuldan aşağı üst 1 milyon civarında insanı mezun etmişsiniz. bu biçimde siz, bu 400 bin kişiyi ādil bir biçimde bir yere yerleştirmek istiyorsanız şayet, bu biçimde siz, imtihan yapmak zorundasınız. Pekala, bu 400 bin kişinin içerisine girebilmek için ortada bir rekabet var ise, bu biçimde da bu çocukları o rekabete hazırlayacak kurumlara muhtaçlık var demektir. Dershaneler bunun içindi.” diye konuştu.

Dinçer, kelamlarına şu biçimde devam etti:

“O devirde dershanelerin kapatılmasının, tahminen biz daha sonra fark ettik. Sayın Başbakanın dershanelerin kapatılması konusunda ısrar etmesi, muhtemelen FETÖ’nün hareketlerini ve niyetlerini biliyor olmasından, bilmeye başlamasından kaynaklanıyordu, kestirim ediyorum. Lakin dershanelerin içerisinde FETÖ’nün hissesi %40’lardaydı. Bu, öteki türlü çözülebilirdi; zira imtihan devam ediyorken, üstten aşağıya ne bileyim hür piyasaya inanmış bir iktidar, bir kurumları yahut bir bölümü kapatmaya karar verdiğinde o dal ortadan kalkmaz, kalkmıyor hakikaten. Benim kanaatim de oydu. Yer altına iner, merdiven altı dershaneler açılır idi. Doğrusunu söylemek gerekirse, tahminen FETÖ kaygısı dershanelerin kapatılması konusunda daha öne çıkan bir tercih oldu; ancak imtihan sorununu çözmeden dershane sorunlarına bakmak, ondan evvel de okullar içindeki nitelik farklarını çözmeden imtihanı kaldırmaya teşebbüs etmek, biraz beyhude olacak kanaatindeyim.

Orta öğretimin bir daha yapılandırılması, yani lisenin birbirinden nitelik farkı olan eğitim kurumlarının bir daha yapılandırılması ve bunların istek edilen düzeyde ve nitelikte eğitim verecek biçimde tanımlanması, daha sonrasında bütün öğrencilerin istediği liseye gidebileceği bir müddetç oluşturulması ve imtihanın kalkması. esasen imtihanı kaldırmayı başardığınızda dershaneleri kapatmanıza gerek yok.

Ben şunu tez ediyorum: Türkiye’de bütün bunları başarmak, 5 yıllık bir stratejik planla mümkündür.”