“Apple'a karşı savaşım mı? Çok zor, ama bunu İtalya'da Made'nin haysiyeti için yapıyorum”

Suzan

New member
Susanna Martucci, Apple'a dava açtığı bilinen Vicenza şirketi Alisee'nin kurucusu ve başkanıdır. Ve bunu iki kez yapmış. Birinci dereceyi kaybettikten sonra itiraz etmeye karar verdi. Nedeni? Martucci, Apple'ın şirketi tarafından (Piterua the Pencil) elma kalemi için üretilen bir kalem tasarımını kullandığına ikna oldu. Şimdilik hakimler böyle düşünmüyor. Ancak Martucci için bu savaş tam olarak anlatıldığı şartlarda değil. Davide'nin Goliath'a karşı sorunu değil. Ve en azından bakış açısından, şimdi bir para meselesi bile değil.

Dr. Martucci, ilk aşamada kaybettiniz. Apple'a karşı savaşınıza neden devam ediyorsunuz?

“Bak, Apple ile yok ve dürüstçe bunun üstesinden geldiğimi düşünüyorum.”

Nasıl mazeret?

“Artık bana bir şey çaldıklarını hissetmiyorum. Artık düşünmüyorum.”

Affet beni, o zaman neden yapıyorsun?

“Bu sorun neden bana bir ateş yaktı. Benimki bir prensip savaşı. Bir mimarlık çalışmasından bu kalemi tasarlamak için bir şirket olarak para harcadık. Patent için para. Her yıl onu korumak için para.

Kimse düşünmüyor.

“Ben 67 yaşındayım ve bu savaşı ilgimi çeken tek şey, başkalarına, yeni nesillere bırakacağım şeydir. İtalya'da ve bunu yapan şirketler için bir savaş olduğunu söylüyorum. Neden biliyor mu? Bir İtalyan ürün, çalışma, tasarım ve yatırım yapılması durumunda ve o zaman dünyada ünlü olduğumuz için, bu tasarımın, tasarlanması gerektiğine dair, bu tasarımın korunması gerektiğine dair kesinliğe sahip olmalısınız.

Ancak, özel bir şey olarak doğdu, şirketine dokunan bir şey değil mi?

“Tabii ki. Bunu yıllardır yaptık. Ve her ne pahasına olursa olsun korumak istediğimiz itibarımız var”.

Yine de öyle.

“Bunu yapıyorum çünkü yaptığım her şeyden sonra başkalarına bir şeyler bırakmak istiyorum. Sadece sürekli için değil. Kalemin kendisi için. Ama fikri mülkiyeti korumak için patent yapan herkes için”.

Geçmişe sıçrayalım. Bu anlaşmazlık Apple ile nasıl doğdu?

“Sakıncası yoksa, daha da geri dönerdim.”

Sakıncası yok.

“Perpetua la kalem bizim buluşumuzdur. Bir Avrupa patentidir. Doksanların sonlarında şirketi kapatmak için alternatif bir yol aramak için onlarca yıl süren iş ve yatırımların meyvesi. Dairesel bir ekonomi projesi olarak doğduk. Endüstriyel atıklarla yapıldı, arkasında sermaye, ancak basit bir çalışma yapmamız, ancak bir çalışma, ancak basit bir plus.

Başardınız, birçoğu bunu size tanıyor.

“Eşsiz bir tasarıma sahip olmak zorundaydı. Ve Marta Giardini tarafından yapılan çalışmayı sorduk. Tamamen yuvarlak bir kalem çıktı, sadece bir düz tarafla çıktı. Ana işimiz olan şirketlerin ve şirketlerin isimlerini eklemek için mükemmeldi. Ve her şeyden önce benzersiz: onu sürekli olarak tanınan herkes. Kalem”.

Küçük kazma: Perpetua neden bunu deniyor?

“Promessi Sposi'nin Perpetua onuruna. Fikir, adın her birinde okulun eski bir anısını uyandırmak zorunda olduğu ve işe yaradığı idi.”

Apple'a varıyoruz. Perpetua, on yılın ortasında doğan bir üründür. Sebebine nasıl ulaştın?

“Perpetua'nın müşterileri var. Apple, 2018'de kaleminin ikinci versiyonunu piyasaya sürdüğünde, bir müşteri beni yazıyor ve şöyle diyor: O, Perpetua ile aynı. Çok dikkat etmiyorum. Sonra ikincisini yazıyor.

Ve ne yapıyor?

“Elma kalemi alıyorum. Ve hemen sürekli olarak çok benzediğini anladım. Aynı oranlar. Aynı yuvarlak ve düz oyun”.

Peki ne yapıyor?

“Avukatlarımla iletişime geçiyorum. Onlara soruyorum: Ama üzgünüm, Perpetua'da kayıtlı bir ticari markamız yok?

Devam etmeye karar verin.

“Hayır. Önce Apple ile gayri resmi olarak iletişime geçin. İlk borsalarımız var. Yaklaşık bir yıl boyunca devam edelim. Tasarım hesabını istedim. Sonra bir yıl sonra kayboldular. Ve bunun önünde hayır dedim, kabul etmiyorum. Ve dava açmaya karar verdik”.

İyi gitmedi. 17 Temmuz'daki temyiz duruşması sırasında ne bekliyorsunuz?

“Yargıçların tüm kartları, tüm çalışmaları, danışmanlarımızla sağladığımız tüm belgeleri okudukları. Adalete büyük saygı duyuyorum. Kendim içtihat çalışmaları yaptım. Ama bence hakimler birinci derece boyunca tüm kartları görmedi”.

Ancak yeniden yapılandırmanızdan, Apple küçük bir Vicenza şirketi tarafından üretilen bir kalemin perpetua tasarımına nasıl geldi?

“2014 yılında, Perpetua'nın pazarlamasından kısa bir süre sonra, American dergisi iç tasarımının bir ödülü için seçildik. New York'a gittik, o zaman çok sayıda Echo Mcediiatica vardı çünkü özel bir söz aldığımız”.

Kazandın mı?

“Hayır, ama bizim için zaten orada olmak çok fazlaydı. Vicenza'dan New York'a başlayarak, son derece sevilen bir ödül için seçilmek”.

Apple Pencil 2018'den, en azından Perpetua'ya benzer versiyon.

Diyerek şöyle devam etti: “Bu tasarım değişikliğini çok sattılar. Ve bunu şirketlerle kobranmak için yapacaklarını söylediler. Sadece ne yapıyoruz. Çok fazla tesadüf.”

Patentinizi ihlal etmek için Apple'ın parasını istediğinizden şüphelenmek kolay, değil mi?

“Bana inanıyor, hayır. Bu hikayenin bana ait olmayan bir anlatımının sonucudur. Goliath'a karşı Davide değil. Bugünün İtalyan şirketleri ve geleceği için biziz. Ve sonra 22 yaşından beri ne işe yarıyorum? 22 yaşından beri çalışıyorum, zaten emekli olsaydı, bu savaşın parası için bir miras olduğunu düşünüyorum. “.

İtalya'ya İtalyan girişimci olarak biraz mirası olduğu anlamına mı geliyor?

“Kesinlikle benim sadece Apple'a karşı bir savaş değil. Dediğim gibi, çok fazla umursamıyorum. Ama bu Apple'ın ötesine geçen ve tüm İtalyan şirketlerini endişelendiren bir şey. Ve sonra onları itiraf ediyorum, zaten kaybedeceğim olası olduğunu biliyorum. Zaten parayı bir kenara bıraktım. Ama yine de yapıyorum. Yapılması gereken bir şey olduğunu biliyorum. Ve yapacağım”.

@archangel.rociola