26 yaşındaki görme engelli üniversite öğrencisinin büyük azmi: Müzik goren gözleri oldu

erkan_623

New member
Doğuştan görme engelli 26 yaşındaki Alihan Sallı, Düzce Üniversitesi Türk Müziği son sınıfta eğitim görüyor. Bu sene okulunu bitirecek olan Alihan Sallı’nın başka özelliği ise hayatının başköşesine koyduğu müzik aşkı. 9 enstrüman ve ritim çalgılarının tamamını kullanabilen Sallı, boş vakit içinderını kafe, restoran ve otellerde sahne alıyor. Kemandan uda, gitardan piyanoya kadar birfazlaca müzik aletini kullanabilen genç, sahne alarak hem okul masraflarını karşılıyor tıpkı vakitte kendine öz inanç aşılıyor.

YAŞITLARIM OYUN OYNARKEN MÜZİK ÇALIŞIRDIM

Babasının da müzisyen olduğunu söyleyen Şallı, “Müziğe 5-6 yaşlarında babamdan dolayı ritim çalarak başladım. Babam ritim çalar, müzik söylerdi. 7-8 yaşında gitar eğitimi, piyano, keman, ud, cümbüş, bağlama ve ses eğitimleri aldım. bu biçimde bu biçimde kendimi geliştirdim. 9 enstrüman çalıyorum. Bu enstrümanlara da sahne yapacak kadar yargıcım. Piyano, ud, gitar, bağlama, cümbüş, akordeon, keman, mandolin, darbuka, bongo, davul ve tef üzere enstrümanlar çalıyorum. Müzik heves ve merak uyandırıyor başlarda. Bunun üzerine de biraz yetenek, çalışma eklenince bir biçimde oluyor. Yaşıtlarım dışarıda oynarken ben kendimi müzik odasına kapatırdım ve saatlerce müzik çalışırdım. 1 buçuk saat ud çalışırken bırakır bir süre dinlenir, 1 buçuk saat de piyano çalışırdım. bu biçimde bu biçimde saatlerimi harcadım. Asıl değerli olan çalışmak” dedi.

MÜZİK TAM OLARAK HAYATIM

Müziğin omurundaki yerini anlatan Alihan Sallı, “Müzik benim tam olarak ömrüm. ‘Müzik şayet olmazsa ne yapardım?’ diye kimi vakit düşünüyorum. Sanırım bir şey yapamazdım, müziksiz olmuyor. Yeri geliyor 3 gün sahneye çıkmadığım oluyor. Kendimi rahat hissetmiyorum. Kendim yapmasam bile arkadaşlarımın sahnesine gidiyorum. En azından orada sahneye çıkıyorum. Yani müzik olmadan, sahne olmadan yapamıyorum. Şimdilik Düzce’de kafelerde, otellerde ve restoranlarda sahne alıyorum” diye konuştu.

GARİPSEMEYİN DESTEKLEYİN

Birtakım insanların kendisini görür görmez epeyce şaşırdığını söyleyen Sallı, “İnsanlar beni görür görmez şaşırıyor, bunu nasıl yaptığımı soruyorlar. Aslında beşerler engelli bireylere alışkın değil. Çok fazla engelli bireylerle bir ortada bulunmamışlar ve garipsiyorlar. İnsanlara tavsiyem ise genel olarak engelli bireyleri anlamak için onların iç dünyasını keşfetsinler. Garipsemektense desteklesinler” dedi.

KAYNAK: İHA